South Africa & Dubai

Voorbereiding
Na enkele avonden overleg besloten we dit jaar naar Zuid Afrika te gaan. Op basis van de nodige research op internet en in de Capitool Reisgids leverde een mooie roadtrip planning op waarbij we ook nog een stop-over in Dubai hebben gepland. Bij verschillende reisorganisaties hebben we vervolgens een offerte aangevraagd en uiteindelijk hebben we via NBBS reizen onze vakantie geboekt.

Dag 1: Baak - Amsterdam - Dubai
Op 9 september was het dan zo ver en vertrokken we naar Schiphol om om 15.30 uur met de A380 het grootste pasagiersvliegtuig van Emirates naar Dubai te vliegen. De A380 is naast groot ook erg luxe zegt men. Helaas merk je daar in de Economy Class bitter weinig van. Op Dubai International Airport was het vervolgens lang wachten voordat onze vlucht naar Johannesburg vertrok waar we uiteindelijk om 10.15 de volgende ochtend aan kwamen.

Dag 2: Dubai - Johannesburg - Dullstroom
In Johannesburg zouden we worden opgewacht door iemand van de reisorganisatie die ons onze routebeschrijving etc zou komen brengen. Na enige tijd te hebben gewacht en rond te hebben gevraagd leek het er op dat er niemand zou gaan komen. -1 Voor NBBS ;-( We besloten om onze huurauto op te halen en verder te gaan met onze vakantie. Met onze Toyota Corolla vertrokken we via de N4 oostwaards richting Dullstroom. Onderweg hebben we nog even lekker gegeten in een wegrestaurant met uitzicht op het eerste wild. Dit laatste beloofde veel goeds voor de rest van de trip. The Higland Rose B&B bleek nog niet zo heel eenvoudig vindbaar maar na het aan een local te hebben gevraagd arriveerden we rond 16.30 bij dit mooie optrekje. 's avonds hebben we in ons B&B gegeten.

Overnachting: The Higland Rose B&B
Weer: Zon, 24 graden
Km's: 249 km

 

Dag 3: Dullstroom - Graskop
Na een heerlijk ontbijtje in het B&B vertrokken we op deze mistige morgen richting Graskop. Via Lydenburg en de mooie Long Tom Pass reden we de panorama route rond Graskop. We bezochten achtereenvolgens de Lone Creek falls, Mac Mac Falls, Bourke's Luck Potholes en het Lowfeld Viewpoint. Door de mist konden we helaas de andere viewpoints op deze route niet goed bekijken. Dit was erg jammer want het gebied van de Blyde River Canyon ook wel de Panorama Route genoemd schijnt erg mooi te zijn. Nadat we omstreeks 5 uur hadden ingecheckt in het Graskop hotel hebben we een overheerlijke pannekoek gegeten bij Harrie's Pancakes. Overnachting: Graskop hotel
Weer: mistig/bewolkt, 10-16 graden
Km's: 270 km

 

Dag 4: Graskop - Berg en Dal Restcamp - Krugerpark
Deze ochtend hebben we als eerste nog een poging gedaan om Gods Window aan de Panorama Route te bekijken. Helaas lag deze wederom in een dikke laag mist. Pinnacle Rock was bij vlagen wel goed zichtbaar. We zijn vervolgens door gereden richting Kruger Park. In Hazyview hebben we nog even boodschappen gedaan voor de aankomende dagen. Via Phabeni gate reden we via de S1 richting Skukuza restcamp. Met stapvoets rijden en veel turen duurde het niet lang voor we het eerste wild spotten. Verschillende soorten antilopen, buffels en zelfs leeuwen waren het eerste wat we hebben gezien. Het blijft onbeschrijflijk gaaf wanneer je al deze dieren daar in het wild ziet. Via Skukuza zijn we via de H4-1 naar Lower Sabie gereden, vervolgens via de H10 richting Tshokwane en daarna via de de H1-2 en H3 naar Berg en Dal waar we om 18.00 arriveerden. Vlak voor Berg en Dal zagen we nog een luipaard die net zijn prooi een boom in had gesleept. Best uniek want luipaarden zijn erg schuw. Vanaf 5 uur begint het al donker te worden en we moesten dan ook nog even doorrijden om voor 18.00 uur in Berg en Dal te zijn. Om 6 uur gaat de poort dicht en moet je ingecheckt zijn. In het restaurant van Berg en Dal restcamp hebben we die avond lekker gegeten.
Overnachting: Berg en Dal Restcamp
Weer: bewolkt, zon 27 graden
Km's: 318 km

 

Dag 5: Kruger National Park
Voor deze ochtend hadden we en gamedrive geboekt. Dit betekende om 4.30 uur op staan en om 5.30 vertrekken met een jeep vol toeristen in het ochtend licht op zoek naar wild. We dachten dat een georganiseerde gamedrive van de gebaande paden af zou gaan op zoek naar wild. Helaas was dit niet het geval en zou ik niemand aanraden om een georganiseerde tocht te doen maar zelf vroeg op te staan en zelf te gaan rijden. Rond half 10 waren we weer terug en zijn we gaan ontbijten. Vervolgens hebben we het gebied rond Pretoriuskop en Skukuza verkend. Bij Skukuza hebben we nog even gelunched om vervolgens terug te keren naar Berg en Dal waar we hebben gedineerd in het restaurant.
Overnachting: Berg en Dal Restcamp
Weer: zon, 30 graden
Km's: 237 km

Dag 6: Krugerpark - Swaziland
Na een onbijt in onze cabin hebben we Kruger Park verlaten via de Malelane Gate om vervolgens via de 4, R38 en Genesus Route naar Barbeton te rijden. Ondertussen begon het weer redelijk om te slaan en kregen we regen, mist en wind. Via de Geotrail reden we verder de bergen in naar Piggs Peak en de Josefddal grenspost. Helaas hield bij de grens met Swaziland ook de verharde weg op en vonden de autoriteiten het te gevaarlijk om toeristen via een onverharde weg de berg af te laten rijden. Met als gevolg dat ze de grensovergang hadden gesloten. Er zat niets anders op dan terug te keren naar Barbeton om van daaruit via de 17 naar het zuiden te rijden en een stuk zuidelijker bij Oshoek de grens over te steken. Al met al veel extra kilometers en bovendien veel verloren tijd. Na de nodige stempels te hebben gehaald konden we eindelijk Swaziland binnen rijden. Het weer was intussen nog slechter geworden en met dichte mist en harde regen reden we via de hoofdstad Mbabane richting Mlilwane Wildlife Sanctuary waar we deze nacht in een restcamp zouden verblijven. De zandweg met flinke heuvels leek behoorlijk onbegaanbaar maar met een beetje extra snelheid en lef hebben we het gered tot aan het restcamp. Een 4x4 bus met high clearance had minder geluk en zat vast in de modder. Het restcamp zelf was erg gaaf, we sliepen in een traditionele Beehives hut en het restaurant was gelegen aan een mooie vijver met prive nijlpaard en krokodil. De avond hebben we ons vermaakt in het restaurant en gesproken met veel nederlanders die er ook verbleven en ook het duitse echtpaar dat we in ons B&B in Dullstroom hebben ontmoet was er weer. Voor het slapen gaan hebben we eerst nog een tor van een centimeter of 10 doodgemept.
Overnachting: Mlilwane Wildlife Sanctuary restcamp
Weer: zon, 25 graden - regen en mist, 9 graden
Km's: 341 km

Dag 7: Swaziland - Hluhluwe-Imfolozi Game Reserve
Via Manzini en de R8 zijn we naar het zuiden gereden om bij Golela de grens over te gaan tergug naar Zuid-Afrika. Onderweg hebben we nog even gelunched bij Wimpies om vervolgens Hluhluwe NP binnen te rijden en alle noordelijke routes van dit mooie park te bekijken. Onderweg hebben we onder andere vele zebra's, neushoors en olifanten gezien. Aan het einde van de midddag zagen we op een heuvel zelfs nog een groep van wel 50 olifanten, wat een kippevel moment was dat. Dit park bleek door de zuiderlijkere ligging trouwens behoorlijk groener dan Kruger Park. Aangekomen in Hilltop Restcamp bleek er niet voor ons geboekt. Aangezien het zondag was konden we ook niemand van het reisbureau bereiken. Uiteindelijk hebben we met veel pijn en moeite de 'reserve' kamer gehuurd. -2 Voor het reisbureau! De reserve kamer bleek schitterend en het buffet in dit luxe resort was erg goed compleet met entertaiment van het keukenpersoneel.
Overnachting: Hilltop Restcamp
Weer: bewolkt, regen, 12-15 graden
Km's: 510 km

 

Dag 8: Hluhluwe-Imfolozi Game Reserve - St. Lucia
's Ochtends hebben we het Imfolozi gedeelte van het park doorkruisd met ook hier weer het nodige wild. Later die dag zijn we doorgereden in zuidelijke richting naar St. Lucia. We hebben overnacht in het Rhino Coast Guesthouse. Waar we aan het eind van de dag een overheerlijke pizze hebben gegeten in een relaxte sfeer bij restaurant Reef + Dune (aanrader).
Overnachting: Rhino Coast Guesthouse
Weer: mist, zon 15-18 graden
Km's: 183 km

Dag 9: St. Lucia - Durban - Port Elizabeth - Addo Elephant Park
Het was deze ochtend vroeg op staan aangezien we een tussenvlucht hadden van Durban naar Port Elizabeth. Na de auto te hebben gewassen zijn we naar King Shaka International Airport in Durban gereden. Daar aangekomen bleek de vlucht door het reisbureau geannuleerd te zijn en we een omboeking moesten regelen (-3 voor het reisbureau). Na relaxed in biertje te hebben gedronken ging het met de bus richting vliegtuig. Het bleek dat het vliegtuig een defecte sensor had. Gelukkig konden we na een tijdje wachten toch opstijgen en waren we ook vlot in Port Elizabeth. De trip langs de uitgestrekte sloppenwijken naar Chrislin African Lodge vlakbij Addo Elephant Park verliep vlot. Het was een prachtig gelegen B&B waar we ook nog eens overnachten in originele 'modderhutten'. Ook stonden er nog eens koude biertjes voor ons klaar van het reisbureau ter compensatie voor al het geleden ongemak (+2 voor NBBS).
Overnachting: Chrislin African Lodge
Weer: zon 17 graden
Km's: 268 km gereden + 711 km gevlogen

 

18 September: Adddo Elephant Park - Knysna
Na enkele uurtjes in Addo Elephant Park te hebben vertoefd waar een zeer grote olifant nog even liet zien wie de baas is en ons de weg blokkeerde ging de reis verder richting westen. Via Jeffrey's Bay over de Garden Route met tussenstop bij de Stormsriver Bridge naar Storms River Mouth waar we over de touwbruggen hebben gewandeld. Hierna wilden we de Blaukranspas nemen maar deze was helaas gesloten dus via de N2 verder naar Knysna. Ons B&B was schitterend, erg luxe met een gezellige bar incl pooltafel. 's avonds hebben we in het centrum van Knysna gegeten en later in het B&B nog even geborreld met een Nederlands stel. De eigenaar vaan het B&B bleek eveneens een Nederlander gaf de barkeeper aan. Overnachting: Bradach Manor
Weer: zon 16 graden
Km's: 396 km gereden

19 September: Knysna - Oudtshoorn
's Ochtends hebben we ls eerste de Knysna Heads bezocht om vervolgens via de 7 Passes road richting noorden te rijden. Onderweg hebben we een een regionaal Park de grootste boom van Zuid Afrika bekeken alvorens we via de erg mooie route over de Outeniqua pass naar Oudtshoorn gereden. Ons Guesthouse was een oude struisvogel boerderij en wederom erg luxe. Er werd ons zelfs een welkomst biertje geserveert. 's Avonds hebben we in het restaurant struisvogel gegeten. Later die avond hebben we nog foto's van sterren gemaakt bij een heldere hemel zonder lichtvervuiling in de omgeving.
Overnachting: La Plume Guesthouse
Weer: zon 17 graden
Km's: 175 km gereden

20 September: Oudtshoorn e.o.
Vandaag hebben we enkele passen ten noordern van Oudtshoorn gereden. Via De Rust en de Meiringspoort arriveerden we in Prince Albert om vervolgens via dde Swartberg Pass weer richting Oudtshoorn te rijden. Vlakbij Oudtshoorn ligt den Cango Wildife Farm, een halve dierentuin vooral gericht op het fokken van de big cats om deze soorten te behouden. Voor ons was de voornaamste reden voor bezoek echter de zogenaamde encounter met 1 van deze beesten. Wij mochten met een cheetah in een hok en op de foto. Best wel gaaf en de prijs viel ook nog mee. In Oudtshoorn hebben we gegeten in de plaatselijke Wimpy. Op de weg terug naar ons B&B zagen we nog enkele struisvogels die ze hier in de regio fokken. Overnachting: La Plume Guesthouse
Weer: zon 16-22 graden
Km's: 215 km gereden

21 September: Oudtshoorn - Hermanus
Via Barryddale zijn we naar Witsand aan de kust gereden waar we hebben gelunched maar waar er verder niets te beleven was om vervolgens weer naar het noorden en westen te rijden om vervolgens weer naar het zuiden te rijden op in L'Agulhas te komen. L'Agulhas is het zuidelijkste punt van Afrika maar behalve een bord is er verder niets. Kortom weer vele kilometers voor (bijna) niets. Via de R43 langs de kust zijn we naar Hermanus gereden. Hermanus is de walvis hoofdstad van de wereld. Via verschillende uitzichtplateus kun je ze vanaf het vaste land bekijken. Tof maar wel erg toeristisch. 's avond hebben we gegeten bij de plaatselijke italiaan.
Overnachting: Aloe Guest House
Weer: bewolkt, regen, zon 12-18 graden
Km's: 579 km gereden

22 September: Hermanus - Kaapstad
Via de R43 en R44 ging de rit vandaag richting Kaapstad. Onderweg hebben de penguins bekeken in het Penguis Nature Reserve vlakbij Betty's Bay. De penguins waren hier beter te bekijken dan in Boulder, de plaat die we over 2 dagen aan zouden doen. Het blijft een mooi gezicht om de grappige beesten rond te zien waggelen. Verder rijdend richting Kaapstad wordt de bebouwing steeds groter evenals de drukte op de wegen. Sweet Ocean View Guest Houses , ons hotel voor de komende dagen is gelegen in de wijk Ocean View tussen de tafelberg en de oceaan. Bij het inchecken bleek dat ook hier geen reservering van ons bekend was. Toen even later de manager kwam werd er toch een kamer voor geregeld. Die hebben we voor de eerste keer een poging ondernomen om de tafelberg te bezoeken. Hij lag echter volledig verscholen in de mist zodat de geplande trip met de kabelbaan naar boven geen zin had. We zijn doorgereden naar Signal Hill van waar je een mooi uitizcht hebt op de tafelberg, Robben eiland en Kaapstad zelf. In downtown Kaapstad hebben we vervolgens de markt bezocht op Green Market Square. Bij de talloze kraampjes proberen kunstenaars/handelaars uit heel zuidelijk Afrika hun waar te slijten. Hier hebben we eeb schilderij en enkele maskers als souvenirs gescoord voor thuis. Er waren weinig toeristen aanwezig waardoor je toch een klein beetje een onveilig gevoel kreeg. Gelukkig is er echter niet gebeurd. Op de terugweg naar het hotel zijn we nog even gestopt bij Green Point waar het Cape Town Stadium staat. Dit stadion en gebied er om heen is aangelegd voor het WK voetbal van enige jaren geleden en is prachtig ruim opgezet. 's avonds heb ik lekkerste pizza ooit mogen proeven bij Posticino Italian Restaurant . In een toffe ongedwongen sfeer heb ik genoten van de pizza met kaviaar, zalm en roomkaas. Een aanrader voor iedereen die Kaapstad gaat bezoeken. En dan te bedenken dat we eigenlijk bij een tent iets verder op wilden gaan eten maar dat bleek dat we hier hadden moeten reserveren.
Overnachting: Sweet Oceanview Guesthouse
Weer: zon 13-16 graden
Km's: 149 km gereden

 

23 September: Kaapstad
Deze ochtend zouden we naar Robbeneiland gaan. Aangekomen bij het reserveringkantoor bij Victoria & Alfred Waterfront bleek de trip vanwege te slechte weer te zijn geannuleerd. Heel spijtig, gelukkig werd de betaling van de trip netjes teruggestort op de credit card. Het voordel was dat we nu wel direct aan de trip over het kaapse schiereiland konden beginnen. De eerste stop was Muizenberg waar we gekleurde Vicoriaanse Badhuizen op het strand hebben bezocht. Het bleek echter een beetje vergane glorie, het hout rotte weg en de verf bladderde af. Boulder is de plek om penguins te bekijken. Het bleek echter een behoorlijke tourist trap en veel minder mooi dan Betty's Bay. De rit ging verder zuidwaards naar Cape Point. Met een treintje gaat het omhoog naar de beroemdste plek van Zuid Afrika. De wind en regen waren helaas enorme spelbrekers waardoor het uitzichterg slechts was en eerlijk gezegd viel het geheel ook best wel tegen. We zijn snel doorgereden naar Kaap de Goede Hoop, het meest zuid-westelijk punt van Afrika. Na bijna te zijn weggewaaid bij het maken van de 'verplichte' foto bij één van de beroemdste borden ter wereld ging de reis terug naar Kaapstad. Bij de plaats Kommetje zagen we kitesurfers in de zee. Erg gaaf om te zien welke snelheden die gasten haalden. Onze verbazing was beste groot dat het geen jonge gasten bleken te zijn maar mannen vna dik in de 50. Het laaste gedeelte van de trip naar Kaapstad heet Chapmans Drive en wordt overal geprezen als één van de mooiste routes ter wereld om te rijden. Genieten van de mooiste roadtrips ter wereld is blijkbaar niet voor ons weggelegd. Net als in Canada en later in Schotland werd het ook ditmaal verpest door mist en regen. Terug in ons hotel hebben genoten van een paar heerlijke biertjes voordat we 's avonds wederom bij Posticino hebben gegeten.
Overnachting: Sweet Oceanview Guesthouse
Weer: bewolkt, regen 11 graden
Km's: 258 km gereden

24 September: Kaapstad
Deze ochtend wilden we eigenlijk uitslapen. Helaas maakte het personeel in de keuken erg veel kabaal waardoor slapen niet meer mogelijk bleek. Na te hebben ontbeten hebben we een tweede poging gedaan om de tafelberg te bezoeken. Deze bleek echter wederom geheel bedekt door een dikke laag mist zodat we ook deze poging hebben moeten staken. We zijn doorgereden naar Victoria & Alfred Waterfront waar we enkele uren hebben doorgebracht alvorens we vertrokken naar het vliegveld voor onze vlucht naar Dubai. Bij het inleveren van onze huurauto bij AVis bleek dat er een zogenaamde dustcover (plastic bescherm unit tussen spatbord en wiel) ontbrak. Erg vreemd allemaal want bij het ophalen zat deze er nog op en wanneer je zoiets onder het rijden verliest ga je dat zeker merken. Gelukkig dekte onze verzekering dit en was het verder geen probleem. De rookruimte op Capetown international Airport was erg relaxed en zeker in vergelijking met Dubai. Het leek wel een lougeclub modern ingericht met heerlijke banken, neon licht en relaxte muziek.

Facts: 3942 km gereden, +/- 20000 km gevlogen
Mooiste natuurpark: Hluhluwe
Mooiste hotel/B&B: Bradach Manor

TOP