
Op 14 september vertrokken we met de trein vanuit Apeldoorn naar Schiphol om van daaruit rechtstreeks (overstappen doen we niet meer aan) naar Tokyo te vliegen. Alles liep voorspoedig en een zo’n 10 uur later landen we op de grootste luchthaven van Japan; Narita Airport. Door de gedegen voorbereiding wisten we dat we een pendelbus konden nemen naar ons hotel: Tokyo Prince Hotel, onze verblijfplaats voor de eerste dagen. Ter plekke bleek alle info in het Japans dus dat viel even tegen. Gelukkig kon men ons in steenkolen Engels het juiste kaartje verkopen en ons naar de opstapplaats dirigeren.
Buiten was het behoorlijk benauwd, en met zo’n 28 graden behoorlijk warm. Aangezien we daarna eerst wat hebben gedronken bleek de eerste bus al weg en moest het kaartje gewisseld worden voor een nieuwe. Dit was ook direct onze eerste kennismaking met de punctuele japanners. Uiteindelijk kwam het allemaal goed en konden we met de bus naar ons hotel. Onderweg naar het hotel kwamen we door de vele voorsteden en buitenwijken van Tokyo. Zoals te verwachten was het één en al beton. Hoe dichter we bij het centrum kwamen hoe hoger de gebouwen en hoe kleurrijker en groter de billboards en reclames op de gevels. Onze eerste kennismaking met de bijna 40 miljoen inwoners tellende metropool.
Een stukje geschiedenis: Tot 1868 heette Tokyo nog Edo. In dat jaar kreeg de keizer zijn macht terug en werd Tokyo de hoofdstad van Japan. Dat Tokyo eigenlijk drie betekenissen heeft is niet veel westerlingen bekend. Tokyo is eigenlijk geen stad maar een conglomeraat van steden.
De Metropool of prefectuur Tokyo bestaat uit 23 speciale wijken, 31 steden, 8 dorpen en 2 eilanden en bevat in totaal 14 miljoen inwoners. De wijken zijn zo groot dat ze een eigen burgemeester en gemeenteraad hebben. In Japan worden ze als aparte steden ezien die gezamelijk de stad Tokyo vormen. De oppervlakte van de 23 wijken is zo’n 621 km2 wat neerkomt op 15000 inwoners per km2, in Nederland is dit in de randstad 915 per km2 en in heel Nederland slechts 412 per km2.
De 23 speciale wijken gelegen op grondgebied van het oude Tokyo hebben bij elkaar z’n 9 miljoen inwoners. Als laatste staat Tokyo ook voor de agglomeratie-Tokyo of Groot-Tokyo dat naast metropool Tokyo ook de miljoenen steden Yokohama en Kawasaki bevat en met z’n 40 miljoen inwoners de op één na grootste metropool ter wereld is.
Het Tokyo Prince Hotel bleek een business hotel in de wijk Shinbashi, vlakbij Tokyo Tower, deze oranje-wit verlichte zendmast stamt uit 1958 en is 333 meter hoog. Naast zendmast in biedt het met 2 observatiedekken een mooi uitzicht over de stad. Wij zijn er echter niet op geweest.
Na te hebben ingecheckt en de kamer hebben bekeken zijn we nog even een rondje gaan lopen. Wat direct opviel waren de vele drank automaten (water, fris, icetea, ice koffie) die zowat bij elke winkel staan en de rokers parkjes (op straat mag men niet roken). Die avond hadden we weinig puf en hebben we in het hotel gegeten. Het bleek een japans buffet met allerlei niet definieerbare gerechten, we hebben van alles geprobeerd maar lekker was het niet. Echt goedkoop was het trouwens ook niet en dat voor 40 euro (omgerekend) per persoon.
Overnachting: Tokyo Prince Hotel
Diner: Tokyo Prince Hotel
Km’s: vliegtuig: +/- 9300 km
Weer: benauwd, warm en zo’n 28 graden